Pasaulinė vandens diena 2022

„Vanduo! Tu – be skonio, be spalvos, be kvapo, tavęs neaprašysi. Tavimi tik mėgaujamės, nesuprasdami – kas tu. Tu – ne tik būtina sąlyga gyvybei palaikyti, tu esi gyvybė!”

(Antuanas de Sent Egziuperi)


Pasaulinė vandens diena kasmet minima kovo 22 d. Nuo 1993 m. kasmet šią dieną inicijuoja Jungtinės Tautos, siekdamos  atkreipti visuomenės dėmesį į tai, jog mūsų planetoje vis dar yra apie 2 milijardus žmonių, kurie vis dar neturi prieigos prie saugaus ir švaraus vandens. Lietuvoje Pasaulinė Vandens diena  švenčiama nuo 2000 metų.

Šių metų Pasaulinės vandens dienos šūkis „POŽEMINIS VANDUO – NEMATOMĄ PADARYTI MATOMA“. Požeminis vanduo – tai paslėptas lobis, turintis ypatingą reikšmę mūsų gyvenimui – tai gėlo vandens šaltinis, kurio reikia geriamo vandens tiekimui, sanitarijai, įvairioms žmonių veikloms ir ekosistemoms. Unikalioje vandens biologinėje sistemoje vyksta nenutrūkstantis vandens judėjimas. Kiekvieną minutę viskas prasideda iš naujo – lietaus lašas sugrįžta į vandenyną tam, kad Žemėje būtų gyvybė. Gimnazijoje taip pat vyko renginiai, paminėti šiai dienai.

Aštuntokai ir gimnazijos II-ųjų klasių mokiniai dalyvavo protų mūšyje  , kurio tikslas – skatinti mokinių sąmoningą požiūrį į vandenį ir didžiulę jo svarbą visiems planetos gyventojams. Mokiniai ne tik pasitikrino savo žinias, bet sužinojo ir naujų dalykų. Gimnazijos I- ųjų klasių mokiniai atliko tiriamąjį  darbą  su vandeniu. Mokiniai tyrinėjo vandens savybes: tankį, paviršiaus įtempimą, aukštą virimo temperatūrą.

Protų mūšio tema ir tiriamieji darbai  buvo susiję  su vandeniu: jo savybėmis, nauda ir reikalingumu žmogui. Visi dalyviai pritarė, kad vanduo yra sveikatos pagrindas, reikalingiausia organizmo medžiaga, nes jis šalina toksinus, gerina kraujotaką, medžiagų apykaitą, suteikia žvalumo, puoselėja grožį. Dalyviai sakė, kad renginio užduotys jiems buvo įdomios, o žinios apie vandenį naudingos.


Chemijos mokytoja