Gegužės 9-ąją minima Europos diena – taikos ir vienybės diena

Gegužės 9-ąją minima Europos diena – taikos ir vienybės diena. Šią dieną prisimenamas istorinis įvykis – 1950 m. Šumano deklaracija, kurioje išdėstyta idėja apie naujos formos politinį Europos bendradarbiavimą, dėl kurio karas tarp Europos tautų būtų neįsivaizduojamas.

Karo Ukrainoje akivaizdoje Europos Sąjungos pamatinės vertybės – vienybė ir solidarumas – šiandien yra kaip niekad svarbios. Galime didžiuotis Europos Sąjungos vienybe ir ryžtu siekiant, kad į Europą vėl sugrįžtų taika. Esame viena Sąjunga, susivienijusi dėl vieno tikslo.

Tad būtent tokią – vieningą ir solidarią Europą kviečiame paminėti Gegužės 9-ąją, Europos dieną. Visoje Lietuvoje vyks Europos dienai skirti renginiai didžiuosiuose Lietuvos miestuose bei virtualios iniciatyvos – protmūšiai, Europos egzaminas.

Gruzdžių gimnazijos bendruomenė taip pat minėjo šią dieną. Istorijos pamokų metu dalyvavome protmūšyje apie Europos Sąjungą, taip pat gimnazijos bendruomenė dalyvo Europos egzamine, kuris vyko visoje Lietuvos Respublikoje. Pertraukų metu skambėjo Eurovizijos dainos. Dainos–tai dalis kultūros. Kiekviena Europos Sąjungos šalis yra unikali, muzika taip pat, bet ji vienija.


Istorijos mokytojas Audrius Mickevičius