ŠVENTĖ GRUZDŽIŲ GIMNAZIJOJE

2023-02-01 Gruzdžių gimnazijoje įvyko trečio renovacijos etapo pabaigos šventė. Šventėje dalyvavo daug garbių svečių, kurie vienaip ar kitaip prisidėjo prie gimnazijos remonto, renovacijos darbų, su kuriais yra glaudžiai bendradarbiaujama ugdant jaunąją kartą. Svečiai apžiūrėjo sutvarkytas gimnazijos patalpas. Gruzdžių gimnazijos trečiojo renovacijos etapo pabaigtuvių simbolinę juostelę perkirpo mero pavaduotojas Česlovas Greičius, seniūnė Nijolė Bagdonavičienė ir gimnazijos direktorius Juozas Vasiliauskas. Gimnaziją pašventino Gruzdžių Švč.Trejybės bažnyčios klebonas Donatas Klimašauskas.

Gimnazijos sporto salėje surengtose iškilmėse koncertavo gimnazijos jaunieji atlikėjai ( vadovai S. Pakštienė, L. Jokubaitienė) ir Gruzdžių kultūros darbuotojas Gintaras Kiura. 

Gimnazijos renovacijos etapų aptarime parodytos nuotraukos ir skaidrės iš renovacijos darbų eigos, kad būtų galima pamatyti, kaip keitėsi, gražėjo ir modernėjo Gruzdžių gimnazija. Pagrindinius to etapo renovacijos darbus atliko UAB „Medingė“.

Gruzdžių gimnazijos direktorius Juozas Vasiliauskas priminė gimnazijos istoriją. Dabartinė mokykla Gruzdžiuose, tiksliau, senasis mokyklos  pastatas pastatytas 1914 metais. Mokyklos priestatas  – 1971, o jo atidarymas įvyko 1972 metais. Kiekvienais metais buvo atliekami įvairūs mokyklos gerbūvio darbai, bet net langai perdažyti buvo tik po  20 metų. Pastatui būtinai reikėjo pagalbos – ir ne dažų, o esminių pakeitimų. Paprasčiausiai buvo šalta, kartais – labai. Pro langus vėjas vaikščiojo laivai.

Direktorius J. Vasiliauskas labai norėjo tą mokyklą pagražinti, atnaujinti. Ir ne vien todėl , kad jai dabar vadovauja. Tą priestatą statė ir jis – tada dar 7 metų žmogutis. Tiksliau padėjo dėdei A. Sidabrui, dirbusiam kranininku. Vėliau jis visada klausdavo sūnėno – „Tai kaip laikosi mūsų statyta mokykla?“.Dabartinis direktorius pagirdavo, kad gerai pastatė. Negriūna, nes ji renovuojama , tvarkoma. Tam priestatui buvo panaudota  550000 tuomečių rublių.

Kalbant apie dabartį ir ateitį, labai svarbu – neužmiršti istorijos, praeities. Šiaulių rajono taryba 2001-05-11 priėmė sprendimą dėl  švietimo įstaigų pastatų atnaujinimo prioritetinio sąrašo. O ten – kaip vyšnia ant torto puikavosi pirmoje  vietoje pagal eiliškumą – Gruzdžių Augustino Griciaus vidurinė mokykla.

Gal ne renovacija, pilna to žodžio prasme, bet remonto darbai palengva pajudėjo. 2001 m. įrengta Sporto salė. Darbus atliko UAB „VĖJINYS“ (vadovas Vaidas Jakutis). Darbai kainavo 220.000 litų. Rajono meras tuo metu buvo Alfredas Jonuška.

Vėliau, nesulaukdami renovacijos pradžios, gimnazijos vadovai vedė derybas su Savivaldybės vadovais, kaip pradėti tvarkyti mokyklą. Su tuomečiu Savivaldybės administracijos direktoriumi Stasiu Lembučiu sutarta – sutikta perleisti mokyklai skirtą autobusą „Opelin“ Meškuičiams, o gimnazijai už tai buvo nupirktos modernios paradinės lauko durys. Taip pamažu ir ėmė gražėti mokykla.

O su tikra renovacija,  buvo kaip su miražu – atrodo jau ranka pasiekiama ir….. Kartą  tuometis meras Algimantas  Gaubas pažadėjo imti paskolą iš SNORO banko ir pradėti renovaciją. Po trijų savaičių SNORO nebeliko…. Kartą meras Jakutis net ant degtukų dėžutės pasirašė, jog darys viską, kad renovacija Gruzdžiuose prasidėtų. Lengva pradėti darbus tikrai nebuvo.

2014 m. įgyvendintas didelis ir svarbus vietos veiklos grupės projektas, leidęs sutvarkyti gimnazijos aplinką, žaidimo aikšteles, gimnazijos teritoriją aptverti  tvora, atlikti kitus aplinkos gerbūvio darbus. 2016 m. pradėti įgyvendinti didieji renovacijos darbai: pastato sienų šiltinimas, įrengtas šlaitinis stogas, pakeistos šildymo ir ventiliacijos sistemos, lauko laiptai, keisti viso pastato langai, senojo pastato mansarda, kiti svarbūs darbai. Visko tame etape buvo – net ir teismų –  UAB „Versina“– antrą vietą konkurse užėmę skundė konkurso rezultatus. Buvo problemų ir su subrangovais – UAB “RNDV“ ir „Kongera‘  Patalpos išgriautos, visur šiukšlės, statybinių medžiagų atliekos, o darbai nutrūkę – tariamasi su juristais, aiškinamasi teismuose. Mokiniams pamokos vyko pusrūsyje, patalpose be langų, aplink triukšmas. Iškęsta, nes labai laukta  renovacijos, norėta dirbti gražioje aplinkoje. Galų gale numatyti darbai padaryti.

Nežiūrint visų nesklandumų, darbai padaryti, ir jie iš esmės pakeitė gimnazijos veidą. Patalpose tapo žymiai šilčiau, jaukiau. UAB „Medingė“ (vadovas Kęstutis Lukšas) ne tik atliko pačius svarbiausius, reikalingiausius darbus, kurie kainavo 1.180.226 eurų. Svarbiausia, kad darbai atlikti kruopščiai, atsižvelgiant į gimnazijos pageidavimus. Už tai gimnazija dėkoja bendrovės vadovui. Gerai darbus (sporto salės tvarkymas, II ir III aukšto koridoriai, klasės, laiptinė) atliko ir UAB „ARMADA“ (vadovas Laurynas Vitkevičius).

Vykdant renovaciją, gimnazija jautė mero Antano Bezaro, jo pavaduotojo Česlovo Greičiaus, administracijos direktoriaus Gipoldo Karklelio geranoriškumą, palaikymą, supratingumą, daug bendrauta ir su tuomet  mero pavaduotoju dirbusiu Algiu Mačiuliu.

Antrasis renovacijos etapas – valgyklos renovacija. Kad valgykla būtų estetiška ir šiuolaikinė,  savo indėlį įnešė dailės mokytojai, kurie rinko ir derino interjero spalvas. Nors ne visada buvo norima atsižvelgti į gimnazijos pageidavimus, vėliau viskas sprendėsi sklandžiai, o „Manstata“ vadovas Pranas Andriulis pripažino: – „Nors direktorius buvo reiklus, prašė daugiau nei buvo dokumentuose, bet rezultatu likome  patenkinti visi.“

Trečiasis renovacijos etapas vyko 2022 m. liepos – 2023 m. sausio mėnesiais . Pagrindiniai šio etapo darbai – suremontuoti pirmo aukšto klasės ir kabinetai, persirengimo kambariai, dailės kabinetas, vitrininės durys, laiptinės. Darbų sąmata -188.890 Eur. Darbus atliko UAB “Marstata“ (direktorius M. Serva).

“Norint gyventi  ir džiaugtis tereikia dviejų dalykų : pirma –  gyventi, antra – džiaugtis”, – šventėje kalbėjo direktorius. Dabar gimnazija ir gyvena ir džiaugiasi. Direktorius Juozas Vasiliauskas visiems susirinkusiems nuoširdžiai padėkojo, o gimnazijos simbolio „Žaliojo ąžuolo“ statulėlėmis apdovanojo šventėje dalyvavusius žmones, kurie to nusipelnė už įvairiapusę pagalbą gimnazijai : Česlovui Greičiui – Šiaulių rajono savivaldybės mero pavaduotojui; Sigitui Getneriui – Turto valdymo skyriaus specialistui, projekto vadovui; Raimondui Jakučiui – buvusiam merui; Algiui Mačiuliui – Šiaulių rajono savivaldybės tarybos nariui; Vaidai Markauskienei – Švietimo pagalbos centro direktorei; Juozui Čekanavičiui – techninės priežiūros specialistui; Mariui Servai – UAB “Marstata” direktoriui, Broniui Vaičiūnui – gimnazijos direktoriaus pavaduotojui ūkiui. Padėkota už bendradarbiavimą: Gruzdžių seniūnei, kultūros namų, bibliotekos, darželio ‘Puriena” vadovams, Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojui Raimondui Galkui ir vyriausiajai specialistei Rasai Paulauskienei, kitiems garbiems svečiams. Rajono merui A. Bezarui ir Administracijos direktoriui apdovanojimai įteikti vėliau.