Edukacija apie atliekų tvarkymą ir rūšiavimą

Balandžio 18 d. Gruzdžių gimnazijoje lankėsi atstovės iš Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro, kurios pradinių klasių mokiniams vedė edukaciją apie atliekų rūšiavimą. Mokiniai klausėsi pasakojimo apie pasaulio klimato kaitą, kuri yra viena didžiausių mūsų aplinkosauginių, socialinių ir ekonominių grėsmių. Sužinojo, kodėl tirpsta pasaulio ledynai ir kaip atrodytų Lietuvos teritorija, jei įvyktų prognozuojami nepageidaujami klimato kaitos pokyčiai. Vėliau mokiniai turėjo atlikti praktinę užduotį- surūšiuoti įvairias atliekas, įmesti jas į tinkamą konteinerį. Kai kuriems mokiniams tai nebuvo sunki užduotis, mat jie prasitarė, kad namuose jų šeima rūšiuoja atliekas ir taip stengiasi prisidėti prie gamtos saugojimo. Edukatorės prašė vaikų sužinotą naują informaciją papasakoti ir kitiems šeimos nariams, skatino dar atidžiau rūšiuoti atliekas. Jos pasidalino informacija apie atliekų tvarkymo abėcėlę, kurią galima rasti ŠRAC tinklapyje: https://www.sratc.lt/pagrindinis-meniu-atlieku-rusiavimo-abecele/.

Taip pat papasakojo apie Šiauliuose veikiantį ,,Daiktų kiemą“. „Daiktų kiemas“ – tai dalijimosi daiktais iniciatyva, skatinanti žmones jiems nereikalingus, bet dar tinkamus naudoti daiktus ne išmesti į atliekas, o pristatyti į specialiai įrengtas patalpas ir pasidalinti su tais, kurie stokoja ar renkasi tvaraus gyvenimo būdą. Dalijimosi daiktais paslauga – priėmimas ir išdavimas – nemokamas. „Daiktų kiemas“ veikia aštuoniose Šiaulių regiono didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse, esančiose Šiaulių miesto, Kelmės, Radviliškio, Joniškio, Akmenės, Pakruojo ir Šiaulių rajonų savivaldybių teritorijose.

Apie ,,Daiktų kiemą“ galima rasti informacijos šiame puslapyje: https://www.daiktukiemas.lt/#

Dėkojame  tiems, kas dalyvavo tvarumo akcijoje ir į gimnaziją atnešė 0,5 litro talpos stiklainių.

Į šią akciją mūsų gimnaziją ir pakvietė Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras. Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras“ ir „Daiktų kiemas“ jau trečius metus bendradarbiauja su labdaros ir paramos fondu „Maisto bankas“. Šiaulių regione veikiančiose dalijimosi daiktais stotelėse „Daiktų kiemas“ iš gyventojų priimami 0,5 litro talpos užsukami stiklainiai ir perduodami Vilniaus padalinyje veikiančiai maisto perdirbimo virtuvei, kurioje žmonių sunešti stiklainiai pripildomi iš nuo iššvaistymo išsaugotų daržovių, vaisių, kruopų ir pan. pagamintais troškiniais, sriubomis, džemais ir išdalinami maisto stokojantiems žmonėms.

Smagu daryti gerus darbus.


Aurelija Mykolaitienė