„Auginame čia, Lietuvoje“

Gruzdžių gimnazija dalyvauja vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo programoje. Pradinių klasių mokiniai skatinami vartoti daugiau vaisių ir daržovių, bei pieno ir pieno produktų. Tad turi galimybę skanauti įvairių vaisių, daržovių, gali dažnai atsigerti pieno ir paragauti skanių pieno produktų. Šį pavasarį pradinių klasių mokiniai gavo kvietimą dalyvauti nemokamoje Įdomiojoje pamokoje ir viktorinoje ,,Auginame čia, Lietuvoje! “  Viktorina ir įdomioji pamoka skirta sužinoti ir pagilinti savo žinias apie tvarumą, maisto tausojimą, ekologinius bei nacionalinės kokybės maisto produktus, sveiką mitybą ir fizinį aktyvumą.   „Įdomiosios pamokos „Auginame čia, Lietuvoje!“ metu moksleivius pažinimo takais lydėjo herojai Benas ir Liepa, kurie ne tik pasakojo istorijas, bet ir supažindino su Lietuvoje gerai žinomais žmonėmis, kasdien prisidedančiais prie mūsų šalies gerovės bei tvarių iniciatyvų. Vaikai nuotolinėje vaizdo kelionėje susitiko su gydytojais, istorikais, krepšininkais, sodininkais ir kitais įdomiais žmonėmis. Istorikė Kristina Petrauskė papasakojo, ką valgė, gėrė ir augino senovės lietuviai. Mokiniai turėjo progą nuotoliniu būdu  apsilankyti Lietuvos karaliaus Mindaugo valgymo erdvėje ir pasigilinti į tuometinius maitinimosi papročius. Vaikams buvo įdomu sužinoti tai, kad senovės lietuviai valgė grūdus, mėsą, bet beveik jokių daržovių.
Iš gydytojos odontologės B. Janauskienės lūpų išgirdo, kad norint turėti sveikus dantis, neužtenka tik juos valyti. „Labai svarbu ir tinkamai valgyti, gerti daug vandens, o suvalgius dantis apveliančio skysto ir saldaus maisto sukrimsti ką nors kieto, pavyzdžiui, morkos gabaliuką ar kietojo sūrio“ – sveikų dantų paslaptimis dalijosi gydytoja odontologė B. Janauskienė.
Sodininkė K. Cvilikienė patarė, kaip auginti svogūnus ir česnakus namuose, kaip pasirūpinti dirvožemiu, kad jis duotų kuo geresnį derlių bei pasakojo, kodėl svarbu valgyti Lietuvoje užaugintus produktus.
Dar vienas Įdomiosios pamokos susitikimas – su krepšininku Mantu Kalniečiu, kuris pasidalino ne tik įkvepiančia savo, kaip sportininko, istorija, bet ir priminė, kaip svarbu atsakingai sportuoti, atsižvelgiant į savo fizines galimybes bei aplinkybes.
Šios iniciatyvos organizuojamojoje viktorinoje dalyvavo 1- os klasės mokiniai. Viktorina vyko prie kompiuterių. Tad pirmokai turėjo parodyti ne tik savo žinias apie maisto produktus, jų auginimą, bet ir informatikos įgūdžius.


Pradinių klasių mokytoja Aurelija Mykolaitienė