Programos ERASMUS+ KA155 „DiscoverEU įtraukties veiksmo” projektas

Įgyvendinant DiscoverEU įtraukties veiksmo projektą „Svajukų dramblionės” 2023-1-LT02-KA155-YOU-000149350, penki gimnazijos aštuoniolikmečiai lankėsi svarbiausiuose Lenkijos miestuose – Krokuvoje ir Varšuvoje. Projekto tikslas – suteikti mažiau galimybių turintiems jaunuoliams galimybę susipažinti su Europos kultūra ir tradicijomis. Aštuoniolikmečiams skirta parama leistis į kelionę įgyti vertingų žinių, gyvenimo įgūdžių ir gebėjimų. DiscoverEu projektai skatina tvariai keliauti ir ugdo atsakingą jaunuolių požiūrį į aplinką. 

Jaunuoliai patys sudarinėjo kelionės planą, rinkosi lankytinus objektus, nakvynės vietas. Krokuvoje aplankėme drakoną, savo svajones įvardijome paliesdami Vavelio katedros varpą, lankėmės turgaus aikštėje, su pasaulio žvaigždėmis susipažinome vaškinių figūrų muziejuje, ant Vyslos kranto sutikome saulėlydį. Varšuva mus pasitiko lietumi, bet jis nesutrukdė išragauti tradicinių Lenkijos patiekalų (labiausiai nustebino virtinukai su grikiais ir varške), pasigrožėti Karališkųjų rūmų menėmis. 

„Savo kailiu” patyrėme ir ne iki galo paruoštų namų darbų pasekmės: dėl neatliktų išankstinių rezervacijų teko traukinyje pastovėti, nebegavome bilietų į norimus objektus, labai nusivylus nakvynės vieta teko ją keisti ir susimokėti už antrąją, šviesos ir muzikos fontanai buvo išjungti (mes iki jų važiavome 2 val.). Lavinome gebėjimus kalbėti ne gimtąją kalba. Nors nuo sukčių apsisaugoti padėjo apsimetimas, kad nieko nesuprantame. 

Kelionės patirtys išmokė analizuoti, vertinti situacijas, priimti sprendimus ir jų pasekmes.

Projektas finansuotas pagal ERASMUS+ KA155 „DiscoverEU inclusion action” programą. Dotaciją skyrė Jaunimo reikalų agentūra.


Projekto vadovė Asta Lengvenienė