Netradicinė chemijos pamoka – seminaras

Kovo 22 d. į Gruzdžių gimnaziją atvyko svečiai iš Kauno technologijos universiteto cheminės technologijos fakulteto. Svečiai papasakojo Kauno technologijos universiteto cheminės technologijos fakulteto istoriją. Po to supažindino su studijomis, karjeros galimybėmis.

   Cheminės technologijos fakultetas įkurtas 1947 m. Fakultete vykdomos aukšto lygio bakalauro, magistrantūros, doktarantūros studijos bei atliekami moksliniai tyrimai chemijos, chemijos inžinerijos, maisto technologijos, biotechnologijų ir aplinkos inžinerijos srityse.

   Vėliau svečiai pristatė studijų kryptis. Bakalauro studijoms  būdingos 5 kryptys: cheminė technologija ir inžinerija, maisto mokslas ir technologija, pramoninė technologija, taikomoji chemija, tvarioji inžinerija ir ekotechnologija.

   Rengiami kvalifikuoti technologai – inžinerijos mokslų bakalaurai bet kuriai gamybos įmonei ar laboratorijai. Studijų programa atnaujinta intensyviai bendradarbiaujant su didžiausiomis Lietuvos pramonės įmonėmis (AB „Achema“, „Orlen Lietuva“, „Arvi Fertis“ ir kt.), kurių didžioji dalis vadovų yra šios studijų programos absolventai. Absolventai moka projektuoti produktus ir procesus, valdyti technologines sistemas, išmano cheminės technologijos procesus, įrenginius, geba ekonomiškai įvertinti naujas technologijas, žino cheminių medžiagų keliamą grėsmę aplinkai ir žmonėms, moka taikyti atitinkamas apsaugos priemones pramonėje ar laboratorijoje, žino laboratorinių tyrimų metodikas, praktiškai moka naudotis modernia analitine ir pramonine įranga.

   Studijuodami maisto technologijos kryptį studentai įgyja ateities maisto technologui būtinas kompetencijas ir gebėjimus maisto, chemijos, mikrobiologijos, technologijų ir inžinerijos srityse. Toks išsilavinimas leidžia programos absolventams spręsti įvairias su maisto gamyba, paskirstymu ir vartojimu, maisto sauga ir kokybe susijusias problemas, taip pat susieti specialybės žinias su mitybos, rinkodaros ir vadybos pagrindais.

   Svečiai ne tik supažindino su KTU cheminės technologijos fakultetu bei studijomis, bet pademonstravo keletą eksperimentų, kaip pagaminti „Netikrą kraują“, užsikurti laužą, neturint degtukų. Įdomiausias buvo eksperimentas „vulkanas“. Padegus amonio dichromatą, reakcija vyksta audringai, veržiasi liepsna, skiriasi žalios spalvos medžiaga – chromo trioksidas.

   Tarptautinė kokybės akreditacija užtikrina, kad programą baigęs absolventas bus paklausus ne tik šalies, bet ir visos Europos darbo rinkoje. Cheminės technologijos fakultete atnaujinta ir iš esmės praplėtusi koncepciją aplinkosaugos inžinerijos studijų programa. Aplinkai draugiškos technologijos yra vienintelis kelias išvengti pasaulinės katastrofos. Jei esi motyvuotas ir nori prisidėti prie aplinkos išsaugojimo, tavęs laukia modernios studijos, jauni ir inovatyvūs dėstytojai, naujausios technologinės laboratorijos. Tai, kas dabar suvokiama kaip aplinkos tarša, iš tiesų yra ateities ištekliai.

                                                                                                            Chemijos mokytoja Danguolė Norkuvienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *